VIPASSANA & YOGA   

2024: 25-28 April &  3-6 Oktober

Staffan Hammers & Malin Kollberg

Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt utforska det som händer här och nu. Man kan meditera i vilken ställning som helst – under denna retreat blir det mest sittande och gående – och även i vanliga vardagsaktiviteter. Man skulle kunna säga att ett syfte med meditationen är att träna upp ett naturligt medvetet närvarande genom hela dagen. Ett bra sätt att göra detta på är att gå ner i varv och inte fylla sin vardag och sitt sinne med allt som man brukar göra och säga, utan mest bara vara i stillhet med det som är.

 

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet är intensivt från morgon till kväll och omfattar sittande och gående meditationer varvade med yogapass och naturpromenader samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och chanting. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen.

 

Staffan Hammers var med och startade meditationsföreningen Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och helgretreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

 

Yogan som Malin leder är mjuk, dynamisk och inkännande. Den är enkel och stärkande för kropp och själ. Och särskilt bra för din hållning och rygg. Fokus är på närvaro i andetag och kropp, med sköna mjuka rörelser ledda av andetaget. Men också både stilla, vilsamma positioner, och även lite styrka för kroppen. Du får vid behov egna individuella anpassningar. Malin har sin grund i Viryayoga (Hatha yoga) och Mindfulness. 

 

Dana/donation – att utöva generositet

Kursavgiften täcker Kollberggårdens kostnader för kost och logi samt Staffans resekostnader. Undervisningen i vipassanameditation är emellertid inte medräknad i kursavgiften, eftersom den inte går att prissätta. Enligt den buddhistiska traditionen är undervisning i Dhamma, Buddhas lära, som att ge en gåva. Och som deltagare har du också möjlighet att ge en gåva genom att lämna en donation/dana för undervisningen. Dana är skilt från begreppet avgift och ges utifrån en känsla av tacksamhet och generositet eller utifrån vad man tycker det är värt med fri undervisning i Dhamma. Man kan beakta lärarnas insatser och nedlagda tid och kanske sätta detta i relation till vad annat kostar i dagens samhälle, men naturligtvis även ta hänsyn till sin ekonomiska situation. Din dana gör det möjligt att erbjuda vipassana-retreater till självkostnadspris.

Man kan swisha sin dana till Vipassanagruppens swishnummer 123 440 59 32 eller plusgirokonto 17 43 75-6.

 

Den goda, hemlagade maten är vegetarisk eller vegansk och i möjligaste mån närodlad och ekologisk. Fruktfat, kaffe & te finns för självservering när helst du blir sugen.

 

Retreatkostnad – Kost & Logi 

Från 3800 kr,  i delat rum/stuga + dana/donation till lärare. 

I detta pris ingår boende, mat, kock, utespa och bastu samt resekostnad för lärare, ej undervisningen.

Boende i delat 2-bäddsrum / 3-bäddsrum / eller i stuga. Flera av bäddarna är våningssängar. Meddela vid anmälan om du har behov av enkelrum eller speciellt önskemål om rum eller säng. Vi har enstaka enkelrum mot tillägg, se alternativ nedan. Linne & handdukar kan hyras (förbokas) för 150 kr/set.

Volontärsplats – Nyfiken på detta alternativ, skriv till malin@kollberggarden.se 

Enkelrumstillägg:
Rum i huvudbyggnaden
Litet enkelrum (med delat badrum): +600 kr
Eget Rum med wc/dusch på rummet: +1500 kr
Rum på Ölandsgård i Radbyn, ca 5 minuters promenad bort längs hästhagarna. 
Eget Rum med delat badrum (3-5 personer som delar badrum.) +600 kr

Betalning När din plats är bekräftad får du en bokningsavgift på 1000 kr (ej återbetalningsbar). Resterande faktureras med betalning i förskott. Din bokning är bindande, och du ansvarar själv för ersättare om du skulle få förhinder. Återbetalning endast med läkarintyg. 

Res klimatsmart! Med Buss 105 tar du dig från Kalmar tågstation, eller från Silverlinjen (direktbuss Stockholm-Öland), till hållplats ”Kleva” alldeles intill gården.

Vid frågor om retreaten och anmälan skriv till malin@kollberggarden.se

Vid bokning, ange adress, telefonnummer, ev. intolerans och gärna din ålder.  

Så här kan dagarna se ut

Ankomstdagen

16.00–18.00 Incheckning

18.00 *      Kvällsmat

19.15 *      Välkomstpresentation, retreatinfo

20.15         Meditation

21.00         Fri tid (här finns möjlighet till spabad)

Heldagarna

6.00 *      Väckning

6.30         Sittande meditation

7.00         Yoga

8.00         Frukost

9.15 **    Sittande meditation

10.00         Gående meditation

10.45 *      Dhamma-tal

Sittande meditation

12.00         Lunch

13.30 **    Vandring i naturen

15.00         Mellanmål

15.30 *      Sittande meditation

16.15         Yoga

17.15         Sittande meditation

18.00         Kvällsmat

19.00 *      Gående meditation

19.45 *      Dhamma-tal

Sittande meditation/metta-meditation

21.00         Fri tid (här finns möjlighet till spabad)

Avresedagen

6.00 *      Väckning

6.30         Sittande meditation

7.00         Yoga

8.00         Frukost

Städning/packning

9.30 **    Sittande meditation

10.00         Dhamma-tal

10.30         Delningsring

11.30         Fri tid/städning/packning

12.00 *      Lunch

13.30         Avslut