VIPASSANA & YOGA

Retreat 26-29 maj 2022

Staffan Hammers & Malin Kollberg 

Vipassana är en buddhistisk meditationsform, där man observerar kroppen och sinnet och tränar sig att på ett icke reaktivt sätt utforska det som händer här och nu. Man kan meditera i vilken ställning som helst – under denna retreat blir det mest sittande och gående – och även i vanliga vardagsaktiviteter. Man skulle kunna säga att ett syfte med meditationen är att träna upp ett naturligt medvetet närvarande genom hela dagen. Ett bra sätt att göra detta på är att gå ner i varv och inte fylla sin vardag och sitt sinne med allt som man brukar göra och säga, utan mest bara vara i stillhet med det som är.

 

Retreaten är anpassad för både nybörjare och mer erfarna. Programmet är intensivt från morgon till kväll och omfattar sittande och gående meditationer varvade med yogapass och naturpromenader samt instruktioner, föredrag och frågestunder. Dessutom blir det traditionella buddhistiska inslag såsom fem träningsregler och chanting. Deltagarna inbjuds att praktisera ädel tystnad under hela retreaten förutom vid frågestunder. Tre vegetariska måltider serveras dagligen. Deltagarantalet är begränsat i linje med aktuella restriktioner från Folkhälsomyndigheten.

 

Staffan Hammers var med och startade meditationsföreningen Vipassanagruppens verksamhet i slutet av 1970-talet. 1985 ordinerades han till buddhistmunk på Sri Lanka och levde sedan under elva år i olika kloster och ägnade sig åt meditation, studier och undervisning. Efter att ha återvänt har han under de senaste 25 åren lett Vipassanagruppens meditationskvällar och helgretreater. Civilt har Staffan arbetat med systemsupport på ett dataföretag i Stockholm, men är nu på väg in i pensionen. Han bor tillsammans med sin fru på landet söder om Stockholm.

 

Dana/donation – att utöva generositet

Kursavgiften täcker Kollberggårdens kostnader för kost och logi samt Staffans resekostnader. Undervisningen i vipassanameditation är emellertid inte medräknad i kursavgiften, eftersom den inte går att prissätta. Enligt den buddhistiska traditionen är undervisning i Dhamma, Buddhas lära, som att ge en gåva. Och som deltagare har du också möjlighet att ge en gåva genom att lämna en donation/dana för undervisningen. Dana är skilt från begreppet avgift och ges utifrån en känsla av tacksamhet och generositet eller utifrån vad man tycker det är värt med fri undervisning i Dhamma (kanske i relation till vad annat kostar i dagens samhälle), men naturligtvis även utifrån ens egen ekonomiska situation.

Man kan swisha sin dana till Vipassanagruppens swishnummer 123 440 59 32 eller plusgirokonto 17 43 75-6.

 

Kost & Logi 

I detta pris ingår resekostnad för lärare,  ej undervisning.

Boende i delat 2-bäddsrum / 3-bäddsrum / eller 4-bäddsstuga. 3600 kr.

Den goda, hemlagade maten är vegetarisk eller vegansk och i möjligaste mån närodlad och ekologisk. Fruktfat, kaffe & te finns för självservering när helst du blir sugen.

Vi har enstaka enkelrum mot tillägg. +900 kr/rum.

Res klimatsmart! Med Buss 105 tar du dig från Kalmar tågstation, eller från Silverlinjen (direktbuss Stockholm-Öland), till hållplats ”Kleva” alldeles intill gården.

 

Välkomna torsdag 

17.00 Incheckning

18.00 Kvällsmat

19.00 Välkomstpresentation, retreatinfo

20.00 Meditation

20.45 Fri tid (Här finns möjlighet till spabad)

22.00 God natt

 

Så här kan en dag se ut 

6.00 Väckning

6.30 Meditation

7.00 Yoga

8.00 Frukost

9.00 Meditation

9.45 Gående meditation

10.30 Meditation

11.15 Gående meditation

12.00 Lunch

13.30 Gående i naturen

15.00 Något att dricka

15.30 Meditation

16.00 Yoga

17.00 Fri tid eller meditation

18.00 Kvällsmat

19.00 Meditation

19.30 Dhamma-tal

20.15 Avslutande meditation

20.45 Frågor

21.00 Fri tid

22.00 God natt

Avresedagen, söndag, avslutar vi efter gemensam lunch.