NATURNÄRVARO

Sensommar-Retreat 8-11 september 2022

Amanda, Lisa & Vanja

 

Naturnärvaro – en sensommarretreat på Öland

Vi landar i kroppen. På marken. Under himlen. Och låter livet veckla ut sig. Med fokus på naturnärvaro, återhämtning och stillhet bjuder vi in till tid för att stanna upp, utforska och fördjupa. Vi utgår från frågor som: Vad längtar vi djupast efter? Vad är hälsa för oss och för jorden? Hur kan vi låta mer av vår vilda natur komma till uttryck? Hur kan vi komma närmare sanningen om att vi är en del av naturen?

Den här retreaten vänder sig till dig som har en längtan efter att komma närmare dig själv och naturen, oavsett tidigare förkunskaper. Genom övningar, egen tid i stillhet och att möta varandra i cirkeln öppnar vi upp och bjuder in till att undersöka, stärka och läka relationen till oss själva och resten av naturen. Vi gör oss tillgängliga för att höra, se och känna tecknen, spåren och magin. Jord, eld, vatten och luft kommer ge inspiration till var sin dag och helgen kommer också innehålla mjuk yoga, uppöppnande övningar, meditationer, enkla ceremonier, dans och rörelse för att hjälpa oss att landa in i oss själva. 

Under pandemin har många av oss trampat upp nya stigar ut i naturen och låtit naturupplevelser erbjuda ett avbrott i vardagen. Men ibland begränsar vi oss till att vara en besökare i naturen eller att naturen endast ses som en kuliss för vår promenad, joggingtur eller picknick. En del av oss kanske känner oss främmande inför naturens storhet och krafter. Under denna retreat undersöker vi om vi kan närma oss naturen omkring oss och dess hemligheter genom en djupare närvaro och vakenhet – om vi kan bli en del av platsen och låta platsen bli en del av oss? Vi låter oss förundras och VARA i och med naturen. Genom att undersöka förbindelsen med det större sammanhanget får vi kanske både välbehövlig återhämtning och nya insikter att ta med hem. 

Vi kommer utgå från Kollbergården i Kleva på södra Öland och därifrån utforska Klinten med sina blomsterängar där havsvattnet gröper ur stranden, Nunnedalen med all sin murgröna och det säregna Alvaret. En av kvällarna tar vi oss över till östra sidans strandängar och övernattar i tält eller den som vill sover under bar himmel, och sen möter vi tillsammans solens uppgång.

Vi som leder retreaten delar visionen om och längtan efter ett samhälle där vi lever i större samklang med oss själva, varandra och resten av naturen. Vi vill i vårt arbete inspirera till ett mer medvetet, enkelt, njutbart och levande liv. Ett liv som skapar förutsättningar för allt annat liv omkring oss att också få plats att uttrycka sin vildhet. 

Vad längtar du efter? I september när sensommarvärmen dröjer sig kvar ser fram emot att mötas i cirkeln runt lägerelden. Välkommen till Öland – solens och vindarna ö.

Tack till livet som vi bara fått. Tack till hjärtat som vill fortsätta slå. Tack jorden, tack förlåt. (Laleh)

 

 

Vi som leder retreaten

Amanda Martling – Ur kärlek till jorden. Med stark drivkraft för att skapa ett mer hållbart, levande och medvetet samhälle håller Amanda workshops och kurser med fokus på inre omställning, naturvakenhet och ekopsykologi. Redaktör och medförfattare till antologin “Sånger från jorden – 32 röster för en ny relationen till planeten” som kom ut 2015. Amanda står med bägge fötterna på jorden och skapar en trygg, nyfiken och varm atmosfär där hon går och verkar. urkarlektilljorden.se

Lisa Johansson – Levande nu. Lisa har en fantastisk förmåga att se magin i livet och delar den genom dans, meditation, berättelser och olika slags skapande. Lisa driver idag en verksamhet med kurser och workshops, odling, bin, höns och matlagning som utgår från en liten gård på södra Öland. Under retreaten kommer vi få njuta av Lisas inspirerande och sinnliga matlagning. 


Vanja Bengtsson – Naturtro. Med mycket värme, närvaro, energi och glädje leder Vanja under namnet Naturtro människor och grupper i yoga, sång och naturterapi för att komma hem till sig själva och leva ett mer grundat och rikt liv. Vanja har ett stort intresse och fördjupade kunskaper inom biologi och naturens komplexitet. Efter lång tid utomlands har hon landat in på familjegården i Småland där hon bor i generationsboende, har höns och odlar hållbart. www.facebook.com/vanja.naturtro

Tider: Start kl. 17 torsdag den 8 september 2022, drop in från 16. Avslut kl. 15  söndag den 11 september. 

För vem? Inga speciella förkunskaper krävs. Denna helg kommer passa dig som känner att den här inbjudan väckt din nyfikenhet på något sätt. 

Pris: 4700 kr inkl. kurs, mat och boende på Kollberggården. 3300 kr om du bor i eget tält på Kollberggården. 3000 kr om du ordnar eget boende. 

Var: Kollberggården i Kleva på södra Öland. https://www.kollberggarden.se/. Adress: Kleva 108, Mörbylånga. Busshållplatsen Kleva finns precis vid Kollberggården, bussresan från Kalmar C tar bara 36 minuter med Kalmar länstrafik.

Mat: Måltiderna under retreaten kommer vara tillagade på råvaror som i största mån är ekologiska och närproducerade, och vi kommer äta mycket grönsaker från en av våra egna trädgårdar! Näringstätt, enkelt och njutbart. Maten vi serverar kommer att vara vegetarisk, ange om du äter veganskt eller har matallergier. 

Anmälan: https://forms.gle/r2E4g5nvGXZywrA1A

Sista anmälningsdag är den 14 augusti.  

Ta med: Bekväma kläder för att kunna vara ute oavsett väder, mjuka kläder för yoga mm inomhus. Sovsäck och liggunderlag till när vi alla ska sova ute en natt (ange i anmälan om du också kan ta med ett tält). Vattenflaska, tallrik för att äta utomhus, skrivblock och något klädesplagg som du känner dig extra fin i.